Arrow icon-search home mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin2 WhatsApp

Survival Kootstertille stelt zich voor in bondsmagazine

Voor de december editie van het bondsmagazine Survivalrun werd aan de pr commissie gevraagd om een stukje over Stichting Survival Kootstertille te schrijven. Samen met de verschillende commissies hebben Berber, Chayenny en Tjerk onderstaand stukje gemaakt.

Survival in Kootstertille

Klootstertille, Kloostertille, nee Kootstertille. In de rest van Nederland was deze naam altijd een probleem, tot de survival zijn intrede deed in Kootstertille.

Ontstaan Survivalrun Kootstertille

Het is alweer ruim 16 jaar geleden, dat het survivalvirus ‘echt’ de kop opstak in het kleine dorp in Friesland. Er werd door de oprichters van de survivalclub geopperd om zelf ook een survivalrun te organiseren. En dan niet voor één keer, deze run moest gelijk een vaste plek in de survivalagenda van de Survivalbond Nederland krijgen. 15 November 2000 vond de oprichtingsvergadering plaats in huize Posthumus. Als uitgangspunt werd de eerste zondag in maart aangewezen als wedstrijddag (inmiddels is deze aangepast naar de tweede zondag in maart). Zo werd de eerste run gepland op 3 maart 2002. Het eerste bestuur legde de lat gelijk al hoog. Van onderschatting was weliswaar geen sprake, maar ze waren niet gauw tevreden. Alle facetten van de run moesten goed verzorgd zijn: sponsoring, vrijwilligers, parcours, vergunningen, materiaal, catering, pers en als belangrijkste: de deelnemers. Voor deelnemers moest het een run worden waar ze graag weer terug wilden komen.

Met het bedrijf Wadro werd een perfecte eerste hoofdsponsor gevonden, die de run fantastisch steunde voor 10 jaar. Zij staken hun nek uit voor een evenement waarvan niemand kon vermoeden welk een omvang het zou krijgen.

Gezien de sympathie die er heerste voor de trainingsgroep in Kootstertille, was het vinden van verdere sponsoren ook niet moeilijk. Iedereen zag ook het sociaal- maatschappelijke belang van de survival in Kootstertille. Honderden vrijwilligers die samen een fantastisch evenement neerzetten. En honderden deelnemers die, met de kont van de bank af of achter de computer/ televisie vandaan komen. Om precies te zijn waren er 224 deelnemers die aan de eerste run meededen.  En met de daarop volgende runs is dat enthousiasme alleen maar toegenomen.

Na een sponsorwijziging is de naam in 2012 veranderd in de Biddle Survivalrun. De basis bleef hetzelfde: het trotseren van uitdagende hindernissen. Elk jaar werden deze hindernissen professioneler en in veelvoud geplaatst vanwege de toegenomen populariteit van de survivalsport. Na 6 jaren fantastische steun van deze tweede hoofdsponsor zal Stertil in 2019 het stokje gaan overnemen. Hiermee staat 2019 weer in het teken van vernieuwing en mooie uitdagingen.

Stertil Survivalrun 2019

Deelnemers in verschillende categorieën kunnen dit jaar hun hart ophalen bij de Stertil Survivalrun. We bieden de volgende wedstrijdklassen aan: JSC-D → Jeugd survivalrun van 4 kilometer in de leeftijdscategorie van 8-9 jaar. JSC-C → Jeugd survivalrun van 5 kilometer in de leeftijdscategorie van 10-11 jaar. JSC-B → Jeugd survivalrun van 5 kilometer in de leeftijdscategorie van 12-14 jaar. JSC-A → Jeugd survivalrun van 8 kilometer in de leeftijdscategorie van 15-17 jaar. KSR → Korte survivalrun 8 kilometer. MSR → Middellange survivalrun van 11 kilometer.

Voor de recreanten organiseren wij een Funrun voor de kinderen van 8-15 jaar, een Funrun voor deelnemers vanaf 15 jaar en een Ouder-kindrun. De afstand van deze categorieën is 5 kilometer. Voor de recreanten die iets meer uitdaging zoeken bieden wij een survivalrun van 8 kilometer waarvan een 'lichte' en een 'zware' variant. Wanneer deze klassen niet voldoende uitdaging bieden hebben wij ook nog een 11 kilometer lange survivalrun. Zoals ieder jaar wordt er een fietsroute uitgestippeld zodat vrienden/familieleden de atleten kunnen volgen en aanmoedigen tot aan de “Bel van Minne”. In vroegere tijden schijnt de bel een leven als scheepsbel te hebben gehad. Ook dit jaar kun je hem weer bewonderen op zijn bekende plek, helemaal aan het eind van de beestachtige eindhindernis. Als je de finish weet te halen, geef Minne dan een flinke ruk!

Start- en finishterrein

Na een aantal jaren gebruik te hebben gemaakt van de accommodatie van de plaatselijke voetbalvereniging is het start- en finishterrein sinds de run van 2015 gesitueerd midden in het dorp vlakbij het multifunctioneel centrum. Deze plek geeft ons ieder jaar weer de mogelijkheid om onze gasten, zowel deelnemers, sponsoren, pers als toeschouwers, op een waardige manier te kunnen ontvangen. Door gebruik te maken van deze locatie staan we nog meer in de gemeenschap dan voorheen. De run is er voor en door Kootstertille en omgeving.

Naast onze, inmiddels meer dan 30 meter lange, brute eindhindernis staan tenten opgebouwd waar een ieder terecht kan voor gezelligheid, een hapje, een drankje en dit alles onder begeleiding van een stukje muzikaal entertainment. Ook de komende editie zullen deze ingrediënten zeker niet ontbreken.

Dat onze eindhindernis bekend staat om zijn veelzijdigheid en uniek karakter hebben velen van jullie reeds mogen ervaren. Ook bij de laatste Bikkelrun te Leeuwarden mocht de Stichting Survival Kootstertille haar fameuze “Tille-hindernis” opbouwen.

Hoe deze hindernis er de komende editie uit gaat zien gaan we natuurlijk niet verklappen.

Wel kunnen we beloven dat er weer een aantal verrassende elementen in terug te vinden zullen zijn. We zien jullie allemaal graag op 10 maart 2019!