Arrow icon-search home mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin2 WhatsApp

Leaver dea as slaaf

Het feit dat we slaaf niet juist hebben geschreven, het hoort slaef te zijn, is alleszeggend over de keuze van onze stichtingscredo. Destijds hebben we niet kunnen denken dat wat in de kinderschoenen stond zo’n enorme vlucht zou nemen.

Het feit dat ons evenement nog elk jaar groeit en er dus meer mensen mee in aanraking komen, heeft ons doen beslissen nogmaals uitleg te geven aan deze zeker voor niet-Friezen vreemde uitdrukking.

Vrij vertaald betekent het “Liever dood dan slaaf”, een uitdrukking die op zijn Fries is ontstaan naar aanleiding van het verdrijven van het Hollandse leger van Jan van Beaumont. Deze edelman dacht een gedeelte van Fryslân makkelijk te kunnen veroveren, hij en zijn mensen zijn echter met de spreekwoordelijke staart tussen de benen huiswaarts gekeerd. Een groep boeren uit de omstreken van Stavoren had zich verzameld en omdat zij het gebied veel beter kenden was de strijd erg ongelijk. Een grote gedenksteen bij Laaksum aan het Rode Klif herdenkt deze gebeurtenis.

Onze keuze heeft absoluut geen dubbele bodem en is in al zijn eenvoud ladingdekkend. Een deelnemer aan een survivalrun vergt elke keer weer het uiterste van zichzelf, opgeven lijkt misschien soms de makkelijkste weg. De meeste survivalatleten zullen beamen dat het woord opgeven makkelijk uit het woordenboek van de Nederlandse taal kan worden geschrapt. Een atleet geeft zich dan ook niet op voor een wedstrijd, maar schrijft zich in……..

Natuurlijk kan het zo zijn dat er mensen zijn die zich aan de harde “setting” van het credo storen, wij willen nogmaals benadrukken dat het credo puur spreekwoordelijk is!